SZÁJHIGIÉNIAI KEZELÉSEK

Fogkőeltávolítás

Mi a fogkő?

A fogközökben, fogíny mentén felhalmozódott lepedék, vagy plakk, a nyálból, bevitt folyadékból és élelmiszerekből származó baktériumok által mineralizálódik, vagyis megkeményedik és fogkövet képez. A lepedék eleinte alapos fogmosással eltávolítható. Ha már kialakult a fogkő, akkor már nem lehet egyszerű fogmosással eltávolítani, ekkor már rendelői fogkőeltávolításra van szükség. Leggyorsabban és a legnagyobb mértékben a felső őrlőfogak orca felőli, valamint az alsó metszőfogak nyelv felőli felszínén rakódik le a fogkő.

Hajlamosító tényezők:

 • Nem megfelelő otthoni szájápolási rutin
 • Nem megfelelő fogkefe használata
 • Rossz tanult minták
 • Dohányzás
 • Fogközök tisztításának hiánya (fogselyem, fogköztisztító kefe)
 • Szénhidrátban és puha, feldolgozott ételekben gazdag étrend
 • Nyálösszetétel, genetika

Gyakran a fogkő felel a rossz leheletért, fogínyvérzésért, a fogágybetegségek kialakulásáért, elszíneződésekért, így a megfelelő időközönkénti fogorvosi kontroll és fogkőeltávolítás segítségével megőrizheti szép mosolyát, megelőzheti a fogágybetegségeket és a rossz leheletet is.

A fogkőképződés mértéke egyénileg eltérő, ezért félévenként, vagy már kialakult fogágybetegség esetén akár 3 havonta, célszerű megismételni az eltávolítását. Rendszeres fogkőeltávolítással a fogágybetegségek többsége megelőzhető, ami hozzásegíthet ahhoz, hogy fogainkat egy életen át megőrizzük.

Fogkőeltávolítás után:

Kezelés után mindenképpen javasolt a dohányzás kerülése! 

A kezelés után akár pár hétig is érzékenyek lehetnek a fogak, ez a kezelés utáni gyógyulási folyamatok része. A terület tisztításáról miden esetben felvilágosítást ad a kezelést végző dentálhigiénikus vagy fogorvos kolléga.

Fogfehérítés

Mikor alkalmazható a fogfehérítés?

Ha szeretne fiatalosabb, fehérebb mosolyt, keressen minket bizalommal, kérjen időpontot konzultációra, ahol kollégáinkkal átbeszélhetik az Önnek legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket.

Mitől színeződnek el a fogak:

 • Színező ételek és italok (vörösbor, curry, paradicsom, cékla, stb.)
 • Dohányzás
 • Fogkő
 • Fogszuvasodások
 • Elszíneződött fogtömések
 • Gyökérkezelt fogak

A fogfehérítés előtt érdemes elvégezni egy fogkőeltávolítást polírozással és az esetlegesen elszíneződött, sérült töméseket kicserélni, mivel ez önmagában szebbé és fehérebbé varázsolja fogait, ami után újraértékelhetjük a fehérítés szükségességét. Emellett minden esetben megelőzi a fehérítést egy fogászati szűrés, ahol felmérjük fogai állapotát, és csak a szükséges kezelések elvégzése után kerülhet sor a fogfehérítésre. Ez nagyon fontos mivel, ha szuvas, sérült fogat fehérítenénk, az érzékenységhez, fogelhaláshoz vezethetne.

Mi elsősorban a rendelői professzionális fogfehérítést javasoljuk, ami fogorvos vagy dentálhigiénikus kolléga felügyelete mellett történik. Ez a leggyorsabb és legmegbízhatóbb módja a fogfehérítésnek, ezzel a módszerrel mindössze 1 óra elteltével csodás, fehér mosollyal sétálhat ki rendelőnkből. 

A kezelés után pár óráig nem szabad fogat mosni, savas vagy színező ételeket, italokat fogyasztani, mivel a kezelés közben a zománc legfelső rétege átmenetileg felpuhul, amit ilyenkor súrolással felsérthet. A kezelés végén egy fluoridban gazdag zselét viszünk fel a fog felszínére, ami segít, hogy a zománc hamar újra visszanyerje keménységét.

Vannak esetek, amikor nem javasoljuk a fogfehérítést mosolya szebbé varázslásához. Néhány esetben az elszíneződés lehet veleszületett, vagy betegséghez, gyógyszerszedéshez köthető. Előfordulhat, hogy az elszíneződés mértéke, a fog vagy fogak állapota nem teszi lehetővé, hogy fogait fogfehérítéssel hozzuk helyre, olyankor fogorvosunk javasolhatja porcelánhéj vagy korona készítését a legszebb végeredmény elérése érdekében.

FOGPÓTLÁS: KORONÁK, HIDAK ÉS MŰFOGSOROK

Foghiányok kezelése

Elvesztett fog vagy fogak pótlására készült fogműveket hívjuk gyűjtő néven fogpótlásnak. A fogpótlásoknak rendkívül sok formája van, köztük fix, vagyis rögzített, kivehető és úgynevezett kombinált, vagyis rögzített-kivehető megoldások.

A fix pótlások mellett, mint amilyenek a koronák, hidak vagy implantátumhoz rögzített pótlások, nagyon jól alkalmazhatóak a kivehető, lemezes fogpótlások is.

Korona

Koronát leggyakrabban olyankor javaslunk, amikor fogának egy darabja hiányzik, nagy szuvasodást, vagy gyökérkezelt fogat állítunk helyre, de amalgámtömések cseréjekor, fogat ért traumát követően és esztétikai problémák – mint elszíneződések, tengelykorrekciók – esetén is nagyon jó választás lehet.

Anyagát tekintve a legelterjedtebb típusok a préskerámia koronák, a kerámia koronák, valamint a cirkónium koronák.

Mi a híd? Mikor javasoljuk?

A híd több korona összessége. Amikor nagyobb foghiánnyal állunk szemben, amit elölről és hátulról is egészséges vagy szépen felépíthető, megerősíthető fogak határolnak, abban az esetben hidat javaslunk. A híd rögzülhet a hiányt határoló fogakon, de fogak hiányában, implantátumokon is. Fogakon rögzülő híd készítéséhez szükséges a hídpillérként szolgáló, hiányt határoló fogakat lecsiszolni, hídpillér viseléséhez kialakítani. Előkészítés után néhány hét alatt elkészül a tökéletes esztétikai élményt nyújtó fogmű, amely hűen adja vissza a természetes fogak kinézetét és funkcióját.

Teljes fogatlanság esetén implantátumokra is készülhet hídpótlás, ami 4-6 implantátum beültetését követően, egy kényelmes, rögzített megoldása a fogazat, ezáltal az esztétika és a funkció helyreállításának. Implantátumra épülő híd esetében nincs szükség a foghiányt határoló ép fogak lecsiszolására, mindemellett a beültetett fogimplantátumok révén a keményebb falatok rágása is biztonságos, olyan akár a saját fogakkal. A hiány területén elhelyezkedő csont terhelése így egyenletes lesz, csontsorvadás kockázata nélkül.

Akár koronát vagy hidat készítünk, Ön minden esetben foggal távozik, mivel az előkészítést, vagyis a szükséges mennyiségű fogzománc csiszolását követően a rendelőben ideiglenes koronát vagy hidat készít fogorvosa, amit a kezelés végén szájba ragaszt. Ha hosszabb gyógyulási időre van szükség (gyulladt íny, több fog eltávolítása, stb.) az elkészült fogpótlás átadásáig, azesetben fogtechnikus kolléga készíti a hosszútávú ideiglenes koronát vagy hidat, hogy a gyógyulási időszakban egy erősebb, szép és funkcionális pótlás legyen az Ön szájában.

Amennyiben nem teljes a foghiány, viszont rögzített fogpótlás készítéséhez már nem elegendő, vagy esetleg egy pénztárcabarátabb megoldást keres, abban az esetben a részleges kivehető fogpótlások valamelyikét javasoljuk Önnek. A protézisek célja az esztétikai és rágófunkció teljes helyreállítása.

Akár 1-2 még meglévő fog is sokat segíthet a fogsor helybentartásában, megszokásában.

A részleges fogpótlásoknak sok formája létezik, vannak kivehető és kombinált, azaz rögzített-kivehető megoldások is. Szívesen látjuk Önt egy személyes konzultációra, amelynek során az Önnek legmegfelelőbb típusú pótlásokat fogjuk ajánlani.

A részleges rögzített-kivehető pótlás része lehet egy a megmaradt fogakra készített híd vagy koronák, de az egészséges fogai megőrzésével is elkészülhet a színben és alakban leginkább Önhöz illő fogpótlás, más néven műfogsor.

Teljes fogatlanság esetén

A teljes lemezes fogpótlást,  vagyis protézist, teljes fogatlanság kezelésére ajánljuk fel Önnek, amelynek feladata a fogak pótlásán kívül az íny pótlása is. A fogpótlást, megfelelő kialakítást követően, az alaplemez és a szájpadlás közti szívóerő kellő erővel a helyén tartja. A felső fogsor az állcsontgerincen és a szájpadláson, míg az alsó kizárólag az állcsontgerincen támaszkodik.

Egy jó teljes kivehető protézis helyben marad, nem mozog el beszéd közben, esztétikus és kényelmes is. Természetesen meg kell szokni, de pár hét után, a jól beállított fogsort a nyelv és az arcizmok is segítenek helyben tartani és Ön sajátjának fogja érezni.

Teljes foghiány esetén alkalmazható  még az implantátumokon rögzülő híd (korábban említettük a hídpótlásoknál) és az implantátumokon rögzülő fogsor is, ami egy nagyon jó kombinált megoldást kínál. Ehhez elegendő lehet 2-4 implantátum beültetése, amihez a kivehető rész stabilan rögzül. Legnagyobb előnye a stabilitás és a kényelem. A fogsor kivehető, így könnyű tisztítani, de az implantátumok stabil rögzítést tesznek lehetővé.

SZÁJSEBÉSZET

Szájsebész kollégáinknál (Dr. Toma János és Dr. Toma Bence) a szájsebészeti kezelések teljes palettája elérhető az egyszerű fogeltávolítástól, vagy szájsebészeti fogeltávolítástól kezdve, egészen az implantálásig, csontpótlásig és arcüregemelésig.

Rendelőnk fogorvosai garantálni tudják a fájdalommentes és szakszerű beavatkozásokat. 

Fogászati implantátumok behelyezése

A fogimplantátumok beültetése egyike a fogászatunkon leggyakrabban végzett beavatkozásoknak. A megfelelő esetekben a műgyökér, vagyis fogászati implantátum beültetése a lehető legtartósabb és legmegbízhatóbb fogpótlási módszer foghiányok kezelésére.

A beavatkozás során a szájsebész egy mű foggyökeret (implantátum) helyez az állcsontba, melyre 4-6 hónapos gyógyulási idő után készíthető el a rögzített vagy kivehető fogpótlás. Az implantátumok titániumból készülnek, ami a szervezetbe, illetve a csontszövetbe könnyen beépülő, ún. biokompatibilis anyag.

Csontpótlás

Csontpótló anyag beültetésére implantáció előtt vagy közben lehet szükség, ha az implantátum megfelelő beépüléséhez, csontosodásához nem elegendő a meglévő csontállomány. A csontdefektus mértékétől függően választja meg szájsebész kollégánk a megfelelő műtéti technikát, és az Önnek megfelelő csontpótló anyagot. Leggyakrabban saját csontot (csontforgács a műtéti területről) csontpótló anyaggal kombinálva használunk a legjobb eredmény elérése érdekében.

Mivel a csontpótlás egy sebészeti eljárás, ezért a páciensnek több fontos követelménynek meg kell felelnie a beavatkozás megkezdése előtt.

Az implantálásra és/vagy csontpótlásra alkalmas páciens:

 • jó általános szájhigiéniával rendelkezik
 • megfelelő egészségi általános állapotban van
 • kezeletlen cukorbetegség, túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás vagy súlyos fogágybetegség kizáró ok lehet

Arcüregemelés, vagy sinus lift

A sinus lift, vagy arcüregemelés a felső állcsonton végzett függőleges irányú csontpótlási beavatkozás, melynek szükségességét és mértékét az arcüreg anatómiája határozza meg.

Teendők szájsebészeti beavatkozás után:

A sikeres gyógyulás érdekében, az alábbi utasításokat javasoljuk betartani a beavatkozások után:

 • ne étkezzen és ne öblögesse az érintett terültetet a szájsebész által megszabott ideig
 • ne távolítsa el a sebfelszínen keletkező vérömlenyt öblögetéssel, szívogatással mert késlelteti a gyógyulást
 • Tartsa be a szájhigiéniára vonatkozó utasításokat. A műtött területet puha fogkefével tisztítsa, a többi fogat a megszokott módon.
 • ne fogyasszon tojást, tejterméket vagy apró magvas dolgokat a műtét követően 2-3 napig
 • kerülje az erőlködést, hajolgatást, sportolást, szaunázást, termálfürdőzést
 • ne fújja erősen az orrát, és kímélje a fizikai behatásoktól a területet használjon orrsprayt, ha meg van fázva 
 • javasolt a műtéti terület hűtése, magas párnafekvés
 • amennyiben a szájsebész antibiotikumot ír fel, azt az előírás szerint szedje be
 • értesítse szájsebészét túlzott vérzésről, vagy fájdalomról, lázról és egyéb szokatlan tünetekről, ami a szájsebészeti beavatkozás után jelentkezik 
 • nem javasoljuk a gépjárművezetést közvetlenül a beavatkozás után
 • az itt felsoroltakon kívül szükséges betartani a szájsebész egyéb utasításait

Komplikációk, szövődmények az arcüregben (sinus):

Ritkán előfordulhat, hogy a sinus (az orr két oldalán, a felső állkapocs felett elhelyezkedő két részből álló arcüreg) megnyílik fogeltávolítást követően. Ez a komplikáció azonnali (6 órán belüli) sebészeti beavatkozást igényel! 

Ezt a problémát néhány öltéssel orvosolni lehet. Amennyiben orrfújáskor sípoló hangot hallana vagy buborékok jelennek meg a seb közvetlen környékén érdemes azonnal fogorvoshoz fordulni. Ez vonatkozik arra az esetre is, ha bármi egyéb gyanús vagy kellemetlen tünet jelenne meg.

A helyi érzéstelenítés (lokális anesztézia) kockázatai:

 • Allergiás reakciók: nagyon ritkák
 • Helyi bevérzés: 1-2 héttel később eltűnik
 • Idegkárosodás: ritka, de előfordulhat, ez az állkapocsízület érzékenységével, zsibbadásával járhat néhány hónapig. Ilyenkor B3 vitamin szedését javasoljuk, és az ideg képes magától regenerálódni ezen időszak alatt
 • Szájzár, vagyis korlátozott szájnyitási képesség 1-2 napig, javasoljuk, hogy mozgassa, “tornáztassa” az állkapcsát a jobb vérellátás, és ezzel hamarabbi gyógyulás érdekében
 • ideiglenes arcbénulás (a mimikai izmokra van kihatással), mely 2-3 órán belül elmúlik
 • átmeneti tompaság és gyengeségérzet

FOGIMPLANTÁTUM BEÜLTETÉSE

A fogimplantátumok beültetése egyike a fogászatunkon leggyakrabban végzett beavatkozásoknak. A megfelelő esetekben a fogászati implantátum beültetése a lehető legtartósabb és legmegbízhatóbb fogpótlási módszer foghiányok kezelésére.

Az implantátum egy titánból készült csavar, amit a szájsebész helyi érzéstelenítésben végzett műtét során helyez be az állcsontba. A titán előnye, hogy a tudomány mai állása szerint nem ismert titánallergia, tehát ez megoldást jelenthet a fémallergiában szenvedő betegeknek is. A beültetést követően 4-6 hónap gyógyulási idő után készíthető el a rögzített vagy kivehető fogpótlás. Az eljárás az érzéstelenítésnek köszönhetően lényegében fájdalmatlan, a beavatkozást követő néhány napban szükséges lehet fájdalomcsillapító gyógyszer szedése. 

A fogimplantátumra helyezett új fogai úgy viselkednek majd, mint a saját fogai. Magabiztosan tud vele rágni, mosolyogni és nevetni.

A beültetés lépései:

 1. Fogorvosa tájékoztatója Önt a fogbeültetés lépéseiről, menetéről
 2. Helyi érzéstelenítéssel teljesen érzéketlenné teszi a kezelendő terültetet
 3. Implantátumhelyek előkészítése a csontban
 4. Az előre megtervezett méretű és vastagságú implantátumok behelyezése
 5. Miután az implantátumok a helyükre kerültek, a sterilitás megőrzése érdekében összevarrjuk az ínyt az implantátum felett
 6. A beavatkozás végén pontos instrukciókat adunk Önnek arról, hogy mit kell tennie a műtétet követően
 7. 4-6 hónap elteltével véglegesítés. A beültetett implantátumcsavar csontosodása 4-6 hónap alatt történik meg, ezután kerülhet rá a fogpótlás. A várakozás idejére ideiglenes fogpótlást készítünk Önnek.

ALL-ON-4

Teljes fogatlanság esetében az ALL-ON-4 technika nyújthat gyors és hatékony megoldást.

Az eljárás lényege, hogy 4 implantátumon rögzítünk egy teljes fogsort, ami az implantátumokon történő rögzítésnek köszönhetően elvékonyítható, így egy kényelmes, könnyen megszokható, esztétikus és stabil fogpótlást kapunk. Súlyosabb csontvesztés esetén a nagyobb méretű implantátumok nem minden esetben helyezhetők el, így ilyen esetben négy helyett hat implantátum kerül elhelyezésre, és arra rögzítjük a fogsort. Tapasztalataink szerint még súlyosabb csontvesztés esetében is eredményes ez a beavatkozás.

Fontos tudni, hogy egy vagy több hiányzó fog jelentős terhet róhat egészséges fogaira, a következmények az egész szervezetet érinthetik. A kezeletlen foghiányok kockázata, a teljesség igénye nélkül:

 • A foghiány melletti szomszédos és azzal szemben álló fogak elvándorolnak a helyükről, így hosszú távon azok is károsodnak
 • Idővel állkapocs ízületi problémák jelentkezhetnek, melyek alvászavarhoz, fejfájáshoz, fáradtan ébredéshez vezethetnek
 • Sérülhet, vagy felszívódhat a csontállomány, így a későbbiekben a fogbeültetés lehetőségei szűkülnek.

Teendők szájsebészeti beavatkozás után

A sikeres gyógyulás érdekében, az alábbi utasításokat javasoljuk betartani a beavatkozások után:

 • ne étkezzen, ne szívogassa és ne öblögesse az érintett területet a szájsebész által megszabott időpontig
 • ne távolítsa el a sebfelszínen keletkező vérömlenyt, öblögetéssel, szívogatással mert késlelteti a gyógyulást
 • Tartsa be a szájhigiéniára vonatkozó utasításokat. Az operált területet puha fogkefével kell tisztítani, a többi fogat a megszkott módon.
 • ne fogyasszon tojást, tejterméket vagy apró magvas dolgokat a műtét követően 2-3 napig
 • kerülje a megerőltetést, hajolgatást, sportolást, szaunázást, termálfürdőzést
 • ne fújja erősen az orrát és kímélje a fizikai behatásoktól a területet, használjon orrsprayt, ha meg van fázva vagy keresse fel orvosát
 • javasolt a műtéti terület hűtése, magas párnafekvés, illetve orrfúvási tilalom arcüreget érintő beavatkozás esetén
 • amennyiben a szájsebész antibiotikumot ír fel, azt az előírás szerint szedje
 • értesítse szájsebészét elhúzódó vagy túlzott vérzésről, vagy fájdalomról, lázról és egyéb szokatlan tünetekről, ami a szájsebészeti beavatkozás után jelentkezik
 • nem javasoljuk a gépjárművezetést közvetlenül a beavatkozás után
 • az itt felsoroltakon kívül szükséges betartani a szájsebész egyéb utasításait

A helyi érzéstelenítés (lokális anesztézia) kockázatai

 • Allergiás reakciók: nagyon ritkák
 • Helyi bevérzés: 1-2 héttel később eltűnik
 • Idegkárosodás: ritka, de előfordulhat, ez az állkapocsízület érzékenységével, zsibbadásával járhat néhány hónapig. Ilyenkor B3 vitamin szedését javasoljuk, és az ideg képes magától regenerálódni ezen időszak alatt
 • Szájzár, vagyis korlátozott szájnyitási képesség 1-2 napig, javasoljuk, hogy mozgassa, “tornáztassa” az állkapcsát a jobb vérellátás, és ezzel hamarabbi gyógyulás érdekében
 • ideiglenes arcbénulás (a mimikai izmokra van kihatással), mely 2-3 órán belül elmúlik
 • átmeneti tompaság és gyengeségérzet

FOGMEGTARTÓ KEZELÉSEK

A legtöbbet akkor tesszük fogaink épségének megőrzéséért, ha ügyelünk a megfelelő otthoni szájápolásra és rendszeresen, legalább félévente járunk fogorvosi ellenőrzésre, illetve fogkőleszedésre.

Az ellenőrzés, illetve szájhigiéniai kezelés során időben észre lehet venni minden apró elváltozást. Félévenként akkor is javasolt felkeresni fogorvosunkat egy fogászati szűrővizsgálatra, ha látszólag nincs semmilyen panaszunk.

Az általunk használt töméstípusok az esztétikus fehér tömések, és a fogtechnikus közreműködésével a betétek, vagyis inlay, onlay és overlay.

A fehér esztétikus fogtömés alkalmazható mind az elülső, mind a rágófogakban. A tömőanyag rendkívül erősen és résmentesen tapad a fogszövethez, az így elkészült tömés tartós és színazonos saját fogaival, így akár teljesen észrevehetetlen lehet. Az általunk használt prémium tömőanyagokkal fogai alakja és színe is szépen helyreállítható, személyre szabható, így a végeredmény olyan mintha a saját foga lenne.

Barázdazárás

Sokan nincsenek tisztában a barázdazárás fontosságával, pedig ezzel a módszerrel, ha időben végezzük, meg lehet akadályozni a barázdákban induló fogszuvasodást. Ez a kezelés gyermekkorban válik szükségessé, amikor a rágófogak előtörnek, így a szülőknek érdemes odafigyelni erre.

A barázdazárás a fog rágócsücskei között húzódó barázda könnyen folyó tömőanyaggal történő lezárását jelenti.

A beavatkozás rövid, fájdalommentes, csupán apróbb kellemetlenségekkel jár a gyermek számára, mint a savanyú íz, szájnyitás pár percig. Egy ilyen apró beavatkozás kedvező alkalom lehet a fogorvos és a fogorvosi rendelő nyugott körülmények közötti megismeréshez. A barázdazáró tömés idővel megkopik, így érdemes fél évente fogorvosi kontrollra jönni és pár évente cserélni is.

Betétek - inlay, onlay, overlay

Betéteket nagyobb kiterjedésű tömések alternatívájaként javaslunk. A betétek kiterjedésüket tekintve megegyeznek a tömésekkel, fogtechnikus által készülnek a fogtechnikai laborban, többnyire kerámiából, de esetenként fogszínű tömőanyagból. Az betéteket a rendelőben a fogorvos készíti elő, majd elkészültével ő ragasztja szájba.

A betétek kiváló esztétikai és funkcionális tulajdonságokkal rendelkeznek, nagy a teherbírásuk, így rágófogak nagy anyagvesztésekor vagy gyökérkezelt fogak lezárására is nagyszerű megoldást kínálnak. 

Az inlay, onlay és overlay a betét kiterjedését jelöli, míg az inlay kisebb tömések helyett, az onlay és overlay a kiterjedt hiányok pótlását teszi lehetővé.

Gyökérkezelés

Szuvas, erősen károsodott fog, és gyakori fogfájás (melegingerre adott nyilaló, vagy rágásnál jelentkező, esetenként lüktető fájdalom) esetén, ha a probléma a fogbelet, vagyis a pulpát is érinti, olyankor megoldás lehet a gyökérkezelés. Minden esetben törekszünk saját fogai megőrzésére, így ha van rá mód, a gyökérkezelést fogjuk javasolni a fogeltávolítás helyett.

Gyökérkezelésnél a fogbélben található károsodott szöveteket helyi érzéstelenítésben, egy bemeneti nyílás fúrása és a szuvas részek eltávolítása után, kézi és gépi gyökércsatona megmunkáló eszközökkel tisztítjuk át. Maga a kezelés több alkalmat is igénybe vehet. Ha a gyulladás nagyobb mértékű, abban az esetben tisztítás után gyógyszeres gyökértöméssel ideiglenesen lezárjuk a fogat, majd 2-4 hét elteltével, újra áttisztítjuk a fogat és elkészülhet a végleges gyökértömés, melynek során egy speciális anyaggal töltjük fel a gyökércsatornákat. A gyökértömés elkészültével a koronai részt, a hiány mértékétől és a meglévő foganyag állapotától függően, esztétikus töméssel, kerámia koronával vagy betéttel állítjuk helyre.

Fájdalom a gyökérkezelés után

Természetes, hogy amint múlik az érzéstelenítő hatása, fájdalom érezhető. A fog megmunkálását követően érzékeny lehet az íny, a fogat körülvevő szövetek és az állkapocs is a hosszantartó szájnyitás miatt. Ha a fájdalom több mint 4 napon át fennáll, keresse fel fogorvosát!

Otthoni tisztítás

Az otthoni fogápolás talán a legfontosabb lépés, legyen szó tömésről, koronáról, foghúzás utáni seb ellátásáról, de még implantátumokról is. Sosem késő egy megfelelő szájápolási rutin kialakítása, amivel Ön hosszútávon megőrizheti fogai egészségét, szépségét és mindemellett pénzt is spórolhat. Mindegy milyen kezelésre érkezik hozzánk, Ön is nagyon fontos résztvevője a kezelésnek, és annak sikerének, mert alapos otthoni tisztítás nélkül csak átmeneti sikereket érhetünk el.

Minden esetben konzultáljon fogorvosával vagy dentálhigiénikusával, és tanácsainak megfelelően végezze az otthoni szájápolást.

FOGÁGYBETEGSÉGEK

A parodontológia a fogággyal, vagyis a fog tartószerkezetével és a fog körüli szövetek megbetegedéseivel foglalkozó tudomány.

A szájüregben az étkezések során folyamatosan képződik a lepedék, amely lerakódik a fogak felszínén, a fogközökben és az íny mentén is. Ha hosszú ideig nem történik meg a lepedék eltávolítása, az a fogágy szöveteinek károsodásához vezet.

A fogágybetegégek leghatásosabb kezelési módja minden esetben a megelőzés. Éppen ezért javasoljuk, hogy évente legalább kétszer jelenjen meg fogászati szűrővizsgálaton, és a  félévente esedékes fogkőeltávolításon.

A helyes fogmosási technika elsajátításával, valamint rendszeres fogászati szűrővizsgálaton való részvétellel fogainak épsége megőrizhető, illetve a fogszuvasodás és a fogágybetegségek elkerülhetők, enélkül azonban a rossz szájhigiénia könnyen fogszuvasodáshoz, illetve fogágybetegségek kialakulásához vezethet.

A fogágybetegségek esetében gyakran csak az íny begyulladására gondolunk, ennél azonban többről van szó, mert a fennálló gyulladás következtében a fogmeder, vagyis a fogat körülvevő csont is pusztulásnak indul, ami olykor visszafordíthatatlan folyamat. A csont pusztulása pedig akár az érintett fog elvesztését is okozhatja.

A fogágybetegségek jellemző tünetei:

 • Fogmosás közben rendszeresen vérzik az ínye
 • Az ínye vörös, vagy lila és duzzadt
 • Fogai mozognak, elvándorolnak a helyükről
 • Rossz szájíz és kellemetlen lehelet
 • Visszahúzódó íny
 • Ha látszólag egészséges foga kiesik

Már kialakult fogágybetegségben a mélyebb fogtasakok tisztítása esetén a gyógyulás 4-6 hetet is igénybe vehet. Az erősebb fájdalom már a kezelés után 1-2 órával megszűnik, csillapítására nem szükséges fájdalomcsillapító.  Elég lehet érzékeny fogakra javasolt fogkefe, fogkrém és szájöblítő folyadék használata.

GARANCIA

Garanciát az anyaghibából, valamint fogtechnikai munka során kialakult problémákért vállalunk. Az elégtelen fogápolás következtében keletkező szuvasodás, vagy baleset okozta károkért, betét, korona és híd sérülésekért nem vállaljuk a felelősséget.

Tömésekre 1 év, betétre 3 év, héjakra 2 év, rögzített fogpótlásokra 3 év, kombinált fogpótlások kivehető részére, valamint teljes lemezes kivehető fogpótlásokra 2 év, az akrilát fogsorra 1 év garanciát vállalunk az említett feltételekkel. A garancia feltétele a félévente elvégzendő fogászati kontrollvizsgálaton és fogtisztításon való megjelenés.